Társaságunk az Audit Network Hungary tagja.
HU | EN

A NAV családikedvezmény-kalkulátort indított

 

A kalkulátor kiszámolja, hogy a családi kedvezmény kiterjesztésével mennyivel marad több a családi kasszában.

A NAV weboldalán lévő családikedvezmény-kalkulátor segítségével egyszerűen kiszámítható, hogy a családok 2014-től a rendszeres bérjövedelemből mekkora adóalap-, illetve járulékkedvezményhez juthatnak. Az oldalon szereplő kalkulátor mellett részletesen leírják, kik jogosultak a kedvezményekre és mely családtagok számítanak eltartottnak, illetve kedvezményezett eltartottnak. A havi bér mellett ugyanis ezek az adatok és információk szükségesek a kedvezmény kiszámításához.

Az adóhatóság felhívta a figyelmet arra, hogy a program használatához segítséget nyújtanak az "i" betűvel jelzett ikonok, amelyek minden sor mellett szerepelnek, és részletes magyarázatot adnak a pontos kitöltéshez. A családikedvezmény-kalkulátort a NAV szakemberei különböző képzettségű és szakterületű adózók segítségével tesztelték. Az eredmények azt mutatták, hogy a végleges verzió könnyen használható.

A NAV közleményében szereplő példa egy olyan családfő adóalap-, illetve járulékkedvezményének számítását mutatja be, ahol a családban két kiskorú gyermek és egy egyetemista él, és a családfő bére 200 ezer forint havonta. A kalkuláció eredménye azt mutatja, hogy az elmúlt évhez képest idén a családi járulékkedvezmény révén havonta 34 ezer forinttal több pénz marad a család kasszájában. (Forrás: NAV)